Mladoboleslavská jarní

Cyklus krajských přeborů již pro nás skončil, ale protože potřebujeme trénovat, vyrazili jsme po roční odmlce do Mladé Boleslavi. Mladoboleslavská jarní se tradičně koná 8. května. Zájem zalétat si na místním letišti projevili tři naši modeláři – Jirka, Šimon a nováček Tonda. Ke klukům se posléze připojila Tondova sestra, malá Róza. Zbytek pak zůstal doma – Ivan po očkování nesmějící na sluníčko, Víťa bojující s rýmou a Milan, který nedávno obdržel přezdívku Vytípávač, protože tímto „taktním“ způsobem nám po telefonu dává najevo, že už s námi nechce mít nic společného.

Na letiště jsme dorazili včas, takže jsme dokonce stihli nástup. Klukům jsme doporučili kategorii A3 s tím, že tu druhou si mohou vybrat sami. Volili mezi vystřelovadly a házedly. Kupodivu dali přednost vystřelovadlům, přestože házedla mají ve velké oblibě. Asi zvítězil fakt, že letos již mají za sebou minimálně osm házedlářských soutěží, zatímco vystřelovadla absolvovali v Boleslavi poprvé. Jirka obvykle stíhá tři kategorie, což ale tentokrát, s ohledem na soutěžní podmínky (tři a půl hodiny na soutěž a vysoký počet účastníků), nebylo možné. I tak jsme vystřelovadla stíhali na poslední chvíli. Pan vedoucí Blaschka měl rozhodování jednoduché – povinně A3 a k tomu vystřelovadla. Házedla, s ohledem na dlouhodobé problémy s ramenem, jej zřejmě definitivně zařadila mezi nás „chromajzly“. Podobně na tom při výběru kategorií byla malá Róza. Ne, že by také bojovala se zdravotními problémy. Vystřelovadla a házedla na ní vyšla z jednoduchého důvodu, protože pro jiné kategorie nemá žádné modely. Ve vystřelovadlech nám ji bylo trochu líto – její krátké ruce předškoláka jí nedovolovaly pořádně napnout gumový svazek, takže většina jejich pokusů končila nepovedenou svíčkou. Však ona doroste.

Co se týče výsledků, byli jsme vcelku spokojeni. Jedno místo na stupních vítězů a ve zbytku startů umístnění obvykle ve středu výsledkové listiny. Počasí bylo přívětivé. Nefoukal příliš silný vítr, ba dokonce chvílemi nefoukalo vůbec. Což nám nevadilo, protože naštěstí naši svěřenci umí utíkat rychle (při silnějším větru dokonce až moc). Horší byla ta bramboračka ve vzduchu. Až na jedinou výjimku vykázali všichni soutěžící, včetně přeborníků, alespoň jeden horší let. I nás to potkalo. Jeden případ: pochválili jsme Jirku za hezké vystřelení modelu A3 a pak už jen bezmocně sledovali, jak jeho éro rychle klesá k zemi. Vžil se výraz, že tentokrát nebyl ve vzduchu žádný vzduch.

Vyhlášení výsledků proběhlo jako obvykle před budovou muzea Metoděje Vlacha. Pak jsme využili pozvání pořadatelů k návštěvě muzea. Kluci se těšili na letecký trenažer. Předem jsme stanovili, že za stupně vítězů je trenažer zdarma, v opačném případě si jej budou muset zaplatit sami. Jenže druhý pan vedoucí je měkkosrdcatý a tak vše zaplatil sám. Pak jsme ještě chvíli poseděli v místním baru a jako jedni z posledních vyrazili na cestu domů.

Příští akcí je účast na vilémovském dni dětí. Odvděčujeme se tak obecnímu úřadu ve Vilémově za velkou podporu, kterou nám poskytuje. Na programu budou jako obvykle upravená vystřelovadla. Vystřelovadla již několik let nahrazují původní házedla proto, že už ani vesnické děti neumí házet kamením. Bez předchozího tréninku se pokusy s házedly nedařily ani starším klukům. Pro vystřelovadla používáme upravená starší házedélka a místo praku gumový katapult. Vše je podřízeno tomu, aby modely na malém plácku, který máme k dispozici, nelétaly příliš daleko a děti se nezranily neopatrným zacházením s vystřelovacím „prakem“, který se v této kategorii obvykle používá. Cestou z Mladé Boleslavi jsme přemýšleli, čím ještě potenciální modeláře zaujmout a nalákat k nám do klubu. Něco jsme vymysleli, tak uvidíme, jestli budeme úspěšní.

Výsledková listina ZDE!

Za LMK Vilémov               Z. Hykš