Vánoční rampouch

Na tuto soutěž jsme vyrazili v dost okleštěné sestavě. Naši vysokoškoláci se již tradičně účastní pouze soutěží ve Vilémově a blízkém okolí. Škodováci také zůstali doma, „aby se zodpovědně připravili na další školní týden“. A z rodinných důvodů se omluvil také starší žák Ivan Sádovský. My sami jsme pak vysvětlili našemu jedinému přírůstku po listopadovém náboru, Toníkovi Jehličkovi (dobří holubi se vracejí – otec byl před lety také žákovským členem našeho klubu), že děčínská soutěž pro nej je příliš náročná a proto jej světu představíme až při našem Předvánočním polétání, které je oproti Děčínu přeci jenom komornější záležitostí. V sobotu ráno jsme proto obsadili jediný automobil řízený aktivním soutěžícím Petrem Blaschkou. Na zadních sedadlech se obloženi batohy s proviantem, zimními bundami a dalšími pomůckami tísnili Jirka Havlíček s Šimonem Poliakem. Vedle řidiče seděl klubový mluvčí a kibic v jedné osobě, tedy já. Podobně jako v interiéru vozidla to vypadalo také v kufru, kam jsme museli nacpat sedačky, dvě přepravní krabice s házedly a tři krabice s modely A6. Do Děčína je to nejblíže přes Německo. Poplašné zprávy hovořící o frontách na hraničních přechodech způsobených přísnými německými policisty, se naštěstí nepotvrdily. Oba přechody – na vstupu v Dolní Poustevně a výstupu v Hřensku, a to ráno i večer, byly liduprázdné. Nemuseli jsme tedy kontrolorům vysvětlovat, že nejedeme do Bad Schandau s letadly na vánoční trhy, ani že nepašujeme k našim sousedům dva malé běžence.

Do haly jsme dorazili „tak akorát“, abychom si stačili odzkoušet své modely a nestihli je při příliš dlouhém tréninku rozbít. Asi jsme potrénovali dostatečně, protože oba kluci si vylepšili svá osobní maxima. Však z toho byla první místa mezi mladšími i staršími žáky. Pan vedoucí mezi seniory zalétal svůj standard. Obdivuhodný výkon proto, že původně ze zdravotních důvodů chtěl tuto kategorii vypustit. Ale láska k házedlům nakonec zvítězila.

V „A šestkách“ bylo vidět, že kluci již mají za sebou řadu soutěží. K letu se připravovali zcela samostatně. I svazky natáčeli opatrně, takže ztráty byly tentokrát minimální. Jen kdyby se ty výkony zlepšily alespoň o minutku. Je vidět, že kolega Mirek Procházka z LMK Varnsdorf má se svými dětmi tuto kategorii zvládnutu o fous lépe jak my. Mezi dětmi pak kraloval Rudolf Beneš pod vedením svého otce, též od dětství výtečného gumáčkáře. I tak ale oba naši svěřenci vybojovali místo na stupních vítězů. Pan vedoucí mezi seniory – opět standard. V každém případě jsme létali lépe než při děčínském mistrovství ČR. Tak snad z těch letadel příště vymámíme ještě něco navíc.

A aby se kluci při čekání na vyhlášení výsledků nenudili, uchvátilo je „svahové létání“ lehounkých letadel pomocí desky z kartonu. Též z produkce rodiny Benešovy. O co se jedná, je snad patrné z jedné fotografie našeho Jirky, kterou jsem pořídil. Po vyhlášení vítězů jsme se sbalili, rozloučili s kolegy modeláři a rozjeli domů. Někteří rodičové již byli netrpěliví.

Soutěž hodnotíme jako velmi povedenou. Kluci byli samostatní a jen jsme jim občas něco málo poradili. Pro vedoucí pohoda. Zlepšili jsme si osobní maxima v házedlech a poznali polského pana Vránu, s jehož modely létala určitě více jak polovina soutěžících. Nic jsme nerozbili, o žádné éro nepřišli a to i díky novým světlům pod stropem, které jsou daleko bezpečnější, než ty původní lapače modelů. Řízek v přilehlé restauraci byl jedlý, hranolky též a tak jediné, co nám vadilo, byla dost velká zima v hale. Varování zkušeným vedoucím panem Suchardou jsme se nabalili, ale i tak nám ke konci byla dost velká zima. Zvláště nám, co jsme většinu soutěže proseděli v hale. Příště musíme přibalit ještě jednu vrstvu oblečení navíc.

Výsledková listina ZDE!

Za LMK Vilémov               Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *