ŽUCH 2023

Tentokrát tato soutěž proběhla bez jakýchkoliv komplikací. Dlouhodobá předpověď počasí tvrdící, že v sobotu bude na letišti v České Lípě poměrně teplo a hlavně, že bude foukat jen slabý vítr sympatického severozápadního směru, se vyplnila. Kdo zůstal doma na gauči, mohl litovat.

Ten vítr je v České Lípě v posledních letech obzvláště důležitý. Ať fouká jak fouká, stále něco hrozí – nedaleké stromořadí, vzdálenější les českolipského Špičáku, golfové hřiště obkličující ze dvou stran letiště a nebo samotná přistávací dráha. Nejlepší je snad výše zmíněný směr severozápadní. Do dráhy jsme vstupovali jen výjimečně (teď je moderní říkat: pouze v nižších jednotkách), zatímco golfisty jsme „nenavštívili“ ani jednou. K tomu pouze rychlost větrů do dvou metrů, takže modeláři se ani tolik nenaběhali. Mnohdy model přistál pár kroků od místa, ze kterého odstartoval. Časoměřičů jsme díky vlastním zdrojům a díky kolegům z Varnsdorfu měli dostatek, takže nikdo dlouho nečekal. Ani při počátečním náporu. V závěru soutěže, před druhou hodinou, létalo jen několik posledních opozdilců.

A jak ohodnotit výkony? Seniory odbydu rychle – létali skutečně hezky. Však se to také ve výsledkové listině hemží spoustou maximálních časů. Děti se seniorům vyrovnaly ve vystřelovadlech. Až jsem si říkal, že brzy musí přijít návrh na prodloužení maximálních časů. V házedlech a konec konců i ve větroních A3 byl znát vliv slabého větru. Vilémovské děti potřebují, aby foukalo „tak akorát“ – ani málo, ani moc.

Zmínit musíme také naše partnery na letišti a v blízkém okolí. Na začátku soutěže se na naše stanoviště dostavil řídící létání, aby se dohodl na podmínkách provozování naší soutěže. Jednání bylo velmi přátelské. Domluvili jsme se.

Stejně tak golfisté. Kolega Petr vyrazil o hodinku dříve a před zahájením soutěže absolvoval předem domluvenou schůzku s prezidentem klubu. Do plochy nám sice bylo z bezpečnostních důvodů zapovězeno vstupovat, ale byla nám nabídnuta pomoc při dohledávání modelů, které přistály na ploše, případně za plochou golfového hřiště. I tak jsem rád, že jsme této nabídky v sobotu nemuseli využít. Bude to na panu Procházkovi a soutěži Varnsdorfská jarní, aby na jaře příštího roku prověřil smysluplnost domluvených opatření.

Vyhlášení proběhlo jako obvykle, před klubovnou aeroklubu. Protože v kantýně rychle došlo pivo, všichni senioři spěchali domů. Chvíli po třetí hodině už bylo na parkovišti prázdno.

Výsledková listina ZDE!

Za LMK Vilémov Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *