Dětský den 2018

Podle zhotovených fotografií by se mohlo zdát, že šlo o dětský den bez dětí. Tak zlé to ale nebylo. Vysvětlení je jednoduché – po zkušenostech z předchozích let, kdy většina dětí nebyla schopna uhodit ani malá házedla, která jsme speciálně k tomuto účelu zhotovili, jsme změnili způsob prezentace. Ačkoliv je nemáme příliš v lásce (ale pomalu si zvykáme, protože umění hodit kamenem a nezranit se přitom, se ztrácí i u vesnických dětí), zvolili jsme vystřelovadla. Postavili jsme několik zcela nových modelů a navíc přestavěli část naší původně házedlářské letky. K tomu pan vedoucí Blaschka připravil speciální vystřelovací konstrukci. Startoviště jsme vybrali co nejdále od dalších atrakcí. Což se ukázalo jako velmi prozíravé, protože vystřelovadla nezahálela ani chvilku. Brzy se vytvořila fronta čekatelů, o kterou jsme museli nestále pečovat. Jeden pan vedoucí instruoval nováčky, jak napnout gumovou smyčku a éro vystřelit správným směrem, druhý vedoucí organizoval pohyb ve frontě, zatímco třetí vypisoval diplomy. Naštěstí dorazili i naši juniorští svěřenci, kteří hlídali prostor před naším katapultem, z okolních stromů vyprošťovali uvízlá vystřelovadla a opravovali četné defekty našich modelů. Je jasné, že v tomto frmolu musel jít fotoaparát do tašky. Pořízeno bylo jen několik málo fotografií před vlastním leteckým dnem.

Samotná akce byla velice úspěšná. Až jsme sami byli překvapeni, jak nám ta vystřelovadla létala. A na našem stanovišti se tísnila spousta dětí ještě ve chvíli, kdy ostatní atrakce již skončily. Dětem jsme za odměnu rozdali kolem třiceti stavebnic jednoduchého házedla Pinďa. Docela by mě zajímalo, kolik z nich bylo doma skutečně sestaveno a naopak, kolik jich skončilo v koši.

Musím ještě zmínit jeden zajímavý moment na podporu této nové modelářské kategorie. Přestože jsem se snažil frontě na vystřelovadla odlehčit jejich znevažováním a tvrzením, že jen házedla jsou to pravé, starší chlapci, zřejmě aby mě neurazili, hodili jednou, dvakrát klasickým házedlem a jen jsem se otočil, už mazali zpět do fronty ke katapultu. Co se dá dělat, vystřelovadla jsou holt atraktivnější než házedla.

Letošní dětský den považujeme za velice vydařený. Určitě jej příští rok v podobném stylu zopakujeme.

Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *