Nejsevernější házedlo 2018 – třetí a čtvrté kolo

Nemohu jinak, než znovu nejprve pohovořit o počasí. Opět jsme měli veliké štěstí. Silný čtvrteční vítr potvrdil předpovědi meteorologů, že to bude „důstojná“ vzpomínka na uragán Kyril. Oproti Kyrilovi, který odezníval ještě několik následujících dní, tento orkán, který se prý jmenoval Friederike, trval jen pár hodin, ale škody zanechal stejně velké. Náš soutěžící Honza Weisgerber, zkušený lesák, dokonce tvrdil, že v lese to vypadá ještě hůře. Mohu potvrdit. Stál jsem ve čtvrtek večer chvíli na dvorku a poslouchal, jak se v nedalekém lese za naší zahradou každých pár vteřin vyvrací nějaký strom. Ošklivý pocit.

Chvíli po půlnoci už ale všude panovalo naprosté bezvětří. Vzorné letové počasí trvalo od pátku až do neděle. Hezky jsme si zalétali jak my, tak i účastníci nedělního dvojkola Severní ligy házedel v Liberci. Ti to měli jako kompenzaci za první dvojkolo. Myslím, že tehdy jim počasí příliš nepřálo. Větší obavy než z větru jsme měli z toho, že se silně oteplilo. Sněhová vrstva, kterou jsme si vyprosili, značně zeslábla a v Lipové u Pytláka na soutěžní ploše opět vykoukla podmítka. Takže jsme museli opět do Mikulášovic. Mikulášovická větrná hora nám ale v sobotu podruhé ukázala svoji vlídnou tvář. Sluníčko se téměř neukázalo, byla o trochu větší zima jak minule, ale nefoukalo více jak tři metry za sekundu. Krásně „to nosilo“. Dědkové se sice prošli a došlo také ke ztrátě několika ulétlých modelů, ale pro malé házedláře to byl vítr ideální. Nakonec snad byli spokojeni všichni, protože tak pěkné výsledky jsem už dlouho neviděl. S konkrétními výkony vás opět odkazuji na výsledkovou listinu. Uvidíme, jak se vyvine situace za čtrnáct dní, při závěrečném dvojkole.

Závěrem bych chtěl trochu redukovat své minulé vyjádření k mladým modelářům, za což jsem byl vypeskován svým libereckým kamarádem Petrem Budaiem. Za tou krizí v členské základně si trvám. Chtělo by to větší přísun. Odvolávám ale mé nařčení mladých ze stoprocentní fluktuace. Dával jsem si při druhém dvojkole větší pozor a skutečně, na tyto závody dorazila z varnsdorfského klubu vedle několika úplných nováčků také spousta známých tváří. Omluvou mi budiž, že už mám horší paměť na jména a v kuliších jsou si všichni dost podobní.

Výsledková listina z třetího a čtvrtého kola ZDE!

Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *