Krajský přebor mládeže Prahy v Panenském Týnci

Pražská mládež sice nejsme, ale letiště v Panenském Týnci je již v našem dosahu a navíc, kolega Fišera pořádá hezké, pohodové soutěže, kterých je radost se zúčastnit. A nám letos vlastně ani nic jiného nezbývalo. Počasí nám nedovolilo ani jednu soutěž „na rozcvičení“ a tak jsme do Panenského Týnce odjížděli bez jediného absolvovaného letu větroněm kategorie A3 nebo F1H. Prostě tento přebor jsme vzali jako velký trénink a přípravu na přebory následující. Ovšem naše děti mile překvapily. Nejen, že zcela samostatně dokázaly sestavit své modely, ony jim dokonce i létaly. A to tak, že jsme v poměrně nevlídném počasí (zima, zamračeno, téměř bezvětří) z osmi pokusů dokázali urvat čtyři kvalifikace na mistrovství republiky. A i ty pokusy nezdařené vůbec nevypadaly špatně.

V házedlech chyběla naše největší naděje, junior Honza Novotný s osobním rekordem přes 400 vteřin. Čest vilémovských házedlářů proto zachraňoval mladší žák Honza Weisgerber. Jeho 244 vteřin znamenalo splněný limit a tento výkon mu dokonce zajistil místo na stupních vítězů. Další dva modeláři – starší žáci Martin Hájek a Petr Blaschka bohužel trpěli trochu nevyrovnaností svých pokusů. Příště na ně budeme muset dát větší pozor a třeba se někomu ten limit splnit podaří. Větroňáři kategorie A3 se statečně prali se svými soupeři, kteří většinou disponovali výkonnějšími modely. To je tak, když se na schůzkách klábosí a nestaví. Pak nám musí i na krajských přeborech stačit prastaré Gino, nebo již konstrukčně zastaralý Špaček. Přesto Petr Blaschka oněch kýžených 180 vteřin nakonec dosáhl. A několik málo vteřin chybělo také Martinu Hájkovi. Honza Weisgerber a jeho neposlušné Gino tentokrát přeci jenom trochu zaostali. Zbývá ještě zmínka o junioru Adamu Trojanovi. V kategorii A3 se umístil na třetím místě a „A jedničky“ dokonce vyhrál. Obě kategorie s bezpečným překonáním kvalifikačního limitu.

Na soutěži tentokrát chyběli Lucie Raichartová a již zmíněný Honza Novotný. Škoda, oba jsou zkušení modeláři, kteří se umí na těchto důležitých soutěžích vypnout k dobrým výkonům.

Soutěž plynula velmi rychle a přestože se ještě rozlétávalo, k vyhlášení výsledků došlo již kolem třetí hodiny. Pak jsme se rozloučili, řádně promrzlí naskákali do aut a vydali se na cestu domů za maminkami. Že to s námi letošní zima ošklivě sehrála, svědčí i fakt, že na letišti v Panenském Týnci se ještě válely zbytky sněhu a zcela nový zážitek skýtal pohled na Ranou s Oblíkem, kde na jejich severních úbočích ležela regulérní vrstva sněhu. Brr! Snad to bude o týden později na Ústeckém krajském přeboru již lepší.

Výsledková listina ZDE!

Z. Hykš

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *