Mikulášovické házedlo 2012

O týden později se po vilémovském Žuchu konala na letišti v České Lípě další soutěž modelářů, kterou je Mikulášovické házedlo. Tradiční účastníci této soutěže vědí, že v jejím názvu se projevuje velká láska rodiny Paťhovy k této soutěžní kategorii. Ve skutečnosti se ale létá ve všech námi seveřany provozovaných kategoriích, tj. házedlech, větroních A3 a F1H, dále modely kategorie P30 a F1G.

Mikulášovičtí jsou „tam nahoře“ také dobře zapsáni. Přestože počasí celý den nevěstilo nic dobrého a po obloze se proháněly velmi dramatické mraky, bylo poměrně teplo, foukal snesitelný vítr a ani trochu jsme nezmokli. My jsme tuto soutěž pojali jako poslední přípravu před Mistrovstvím České republiky mladých modelářů, které se konalo následující týden v Kožlanech.

Naši mladí házedláři odvedli zhruba svůj standard. Žádný propadák, ale také žádný velký úspěch. Jak jen ty naše svěřence přesvědčit, že dosažené výsledky přesně odpovídají kvalitě práce v dílně. Pozměněné budovatelské heslo „jak budeme dnes stavět, tak budeme zítra létat“ ne a ne jim dostat do těch jejich makoviček. To dědkové se předvedli daleko lépe. Letos poprvé se mezi dospělé podíval čerstvý junior Honza Novotný a nevedl si vůbec špatně. Z našich byl nejlepší a celkově to stačilo na druhé místo.

Zvláštní hodnocení zaslouží kategorie A3. Vilémovští žáčci soutěží skutečně jen s modely, které si sami postavili. Pohříchu je to již druhou, u některých i třetí sezónou školní model Gino. Když je hezky (fouká, nosí to a my se trefíme), je z toho hezký výsledek. Pokud je ale zima a bezvětří, dvacetivteřinové lety se nemohou výkonům soupeřů vyrovnat. Letos nám ale Paťhovi zařídili ideální podmínky a tak naši dravci stříleli svá Gina jedno za druhým. Někdo lépe, jiný méně úspěšněji. Až jednou budou mít éra výkonnější (utěšujeme se, že to bude již příští sezónu), budeme muset svoje svěřence vybavit nějakou dálkově ovládanou brzdou, protože jinak se nedopočítáme přelomených křídel.

V kategorii A1 jsme trochu ustoupili ze svých pozic. Pana vedoucího bolí nohy a nechce se mu běhat za svými modely tak daleko. Malé žáčky musíme nejprve naučit vlekat velká éra a teprve pak se pustíme do jejich stavby. A tak čest LMK Vilémov v této kategorii zachraňuje Adam Trojan. Ale Adame, Andulka dvojka je také pro školáky, byť v příznivých podmínkách se s ní dá nalétat hezký výkon. Přes zimu si musíme postavit něco výkonnějšího.

Ale jinak panovala s průběhem soutěže velká spokojenost – naše děti jsou na letišti aktivní a mají do létání velkou chuť. Na druhou stranu je nemusíme neustále vyhánět z přistávací dráhy, sklepávat z okolních stromů, či odhánět od „zaparkovaných“ velkých letadel. Až na neustálé problémy s hledáním vlečných šňůr můžeme být s jejich soutěžním vystupováním spokojeni.

Zdeněk Hykš

Výsledková listina z Mikulášovického házedla ke stažení zde

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené a jeho autorem je Zdeněk Hykš. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *